Dijitalleşme, yaşama ve çalışma şeklimizi tamamen değiştirdi .Uzaktan çalışma sistemi ve video konferanslar birçok profesyonel alanda normal hale geldi, makineler birbirleriyle ve fabrikadaki çalışanlarla iletişim kurdu Bulut bilişim, büyük veri ve yapay zeka ile birleşen yeni teknolojiler, sosyal yaşamın tüm alanlarında dijitalleşmeyi sağlayarak bu değişimi mümkün kıldı. Yukarıda sıralanan modern teknolojilerin kullanımı şirketler için birçok fırsat sunmaktadır. Ancak bu dönüşüm sürecinde hali hazırda kullanılan yazılımlar ve dijitalleştirilen iş alanları arasındaki etkileşim sağlıklı bir şekilde yürütülmelidir.
Dijital dönüşüm dalgası şirketler için yeni pazarlar, iş modelleri ve yeni hizmet kollarının ortaya çıkması, maliyetlerin düşmesi ve süreçlerin hızlanması gibi birçok avantajı beraberinde getirmektedir. Örnek olarak endüstride bir dijital dönüşüm ürünü olarak kullanılan Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) teknolojisi verilebilir.
Uzaktan Destek-Artırılmış Gerçeklik
Artırılmış gerçeklik teknolojisi endüstride özellikle onarım ve bakım alanında kullanılır.
Servis endüstrisinde tecrübeli olmayan ya da işlem esnasında sorun yaşayan çalışanlara artırılmış gerçeklik sayesinde uzaktan yardım edilebilir. Bu yardım esnasında genellikle akıllı gözlükler,t elefonlar ve diğer mobil cihazlar kullanılır.
Veri Merkezi-ERP
Bu örnekte, iş süreçlerinin dijitalizasyonunu sağlamak için kullanılabilecek teknolojik olanaklar anlatılmaktadır. Şirketler her şeyden önce, dijitalleşmenin tüm potansiyelinin ancak süreçler ve kullanılan yazılımların bu sürece iyi bir şekilde entegre edildiğinde ortaya çıktığını unutmamalıdır. Özellikle ERP sistemi, tüm süreçleri ve uygulamaları kontrol edebilecek ve bunları şirketin iş bağlamına entegre edebilecek şekilde kurulmalıdır. Çünkü ERP çözümleri, bir şirketin en önemli ana ve işlem verileriyle ilgili olarak en önde gelen veya "tek doğru kaynaktır". Tüm lojistik, işletme yönetimi ve ticari bilgiler burada bir araya getirilir. Örneğin ürünler ve makinelerin oluşturdukları veriler buluttaki büyük veri algoritmaları tarafından ERP sistemine geri beslenir. Ayrıca ERP çözümleri, diğer sistemlerin verileri yorumlaması için bilgi sağlar. ERP böylece sistemler arasında bir veri merkezi görevi görür
Son sekiz yılda ERP yazılımının kullanıldığı görev yelpazesindeki değişime bakarsanız, operasyonel görevlerin ERP yazılımı ile penetrasyonunun birçok alanda arttığını görebilirsiniz (örn. veri toplama, proje yönetimi, CRM, satış sonrası hizmetler ve belge yönetimi ). Bu nedenle ERP kullanımı, her şeyden önce müşteri siparişlerinin işlendiği operasyonel görevler ile bağlantılı alanlarda artmaktadır.
Yapay Zeka(Artificial Intelligence)
Yapay zeka (AI) yaklaşımları ve yöntemleri giderek daha sık kullanılıyor. Özellikle CRM alanında yapay zeka teknolojileri görülmektedir. Web sitelerinde kullanıcının sorularını yanıtlayan, bir başvuru formu aracılığıyla ona rehberlik eden veya kayıt sürecini destekleyen sohbet robotları günümüzde sıklıkla kullanılmaktadır.
Yapay zeka günümüzün trend konularındandır ve henüz tek tip bir terim olarak tanımlanmamıştır ve kullanımı genellikle net bir şekilde görülmemektedir. Bu nedenle, bu terimin chatbot gibi çarpıcı örneklerin dışında son kullanıcılar için soyut kalması ve yapay zekanın kişinin kendi iş süreçleri için faydalarının kavranmasının zor olması şaşırtıcı değildir.
ERP ile ilgili bir çalışmada, ERP kullanıcılarına güncel konuların ve trendlerin yazılım ortamındaki önemi sorulmuştur. Makine öğrenimi (AI), artırılmış gerçeklik veya robotik süreç otomasyonu gibi konular oldukça düşük not almakla beraber veri güvenliği, uyumluluk ve yazılım ergonomisi gibi konuların çok gerisinde kaldı. Hatta katılımcıların yüzde 30’u yapay zekayı önemsiz buluyor.
Yapay zekanın somut uygulama senaryoları verilerek "görünür" hale getirildiği zaman, ERP kullanıcıları için AI teknolojilerinin önem düzeyinin biraz arttığı ortaya çıkmaktadır. Müşteri ana verilerinin otomatik olarak düzeltilmesi veya tamamlanması, katılımcıların yaklaşık yüzde 43'ü tarafından “çok önemli” olarak sınıflandırılıyor. Bunu yüzde 34 ile "İş Süreci Madenciliği" ve "programlama parametrelerinin otomatik ayarlanması" takip ediyor.
Bu metinde kaynak olarak https://news.it-matchmaker.com/clever-digitalisieren-ki-co-bereichern-business-software/ bağlantısındaki ilgili metin kullanılmıştır.
EDT Center, dijital dönüşüm ve Endüstri 4.0 alanında uluslarası tecrübe ve bilgi birikimi ile şirketlere baştan uca çözümler üretmektedir.
Detaylı bilgiler: EDT Center - i40Markt
Comments